Александар Матовски Цако

Александар Матовски е роден на 3ти февруари 1991ва година во Скопје, Македонија, како второ дете во семејството Матовски. На 3-месечна возраст му беше дијагностициран Даунов синдром. За родителите на Цако ова беше шок. Сепак, тие одлучија дека тие ќе се борат за нивното дете и тие го прават тоа оттогаш,се разбира со поддршка од своите постари ќерка Марија и помладиот син Бојан.

Од многу рана возраст Цако е работи со своите блиски роднини, логопеди, учителки во градника. Во 1998 година тој почна да оди во редовно основно училиште – ова беше важна година, бидејќи процесот на образовна инклузија беше инициран во Македонија. Цако Во 2006 година го продолжи своето образование во еден од редовните средни училишта во Скопје. Тој завршил средно училиште во 2010 година, а во истата година се запиша и на Педагошкиот факултет во Скопје и стана првиот студент со Даун синдром во Македонија.

Денес, Цако ги завршува студиите и е еден од најистакнатите борци за човекови права и правата на лицата со Даунов синдром. Тој е член на Извршниот одбор на Центарот за младински активизам „Крик”, која работи со лица со попреченост и се фокусира на интеграција во општеството. Тој е исто така активен член на Трисомија 21 – Скопје и Центар за Даунов синдром Македонија. Цако беше практикант во НВО „Моја кариера” во периодот декември 2015 – февруари 2016 година, каде што тој работи на мапирање на сите лица со попреченост во Македонија. Тој има учествувано во голем број на проекти посветени на лицата со посебни потреби на локално ниво: „Activate talks” во организација на УНИЦЕФ и Младинскиот образовен форум, „Инклузивна танцов фестивал” во организација на Tрисомија 21 и Dancers Unted MK, „Бал на различности” и многу други.

На меѓународно ниво, тој беше дел од Европскиот волонтерски сервис (ЕВС) во „Олде Вехте Фондацијата” во Омен, Холандија во периодот јули – август 2013 година. Во септември 2013 година Цако беше претставник на УНИЦЕФ на работната средба за развој на пост – 2015 агенда за лица со инвалидитет во Истанбул, Турција. Во март 2014 година, по повод Меѓународниот ден на лицата со Даун синдром, Цако ја претстави својата работа во Бања Лука, Босна и Херцеговина. Во ноември 2015 година, Цако беше дел од младинска размена посветена на вклучување на лицата со попреченост „You will never walk alone” што се одржа во Мерсин, Турција. Цако, исто така, беше избран да биде дел од самозастапниците на конференцијата посветена на Светскиот ден на Даун синдром, која се одржи на 21 март 2016, во седиштето на Обединетите Нации во Њујорк.

Во моментов, еден од најважните лични проекти на Цако е „Јас сум Цако”, авторска радио емисија, која се емитува секоја претпоследна среда во месецот на интернет радиоот „Радио МОФ”. Во неговата емисија Цако се става акцент на различни аспекти на животот на лицата со Даунов синдром и на лицата со попреченост во целина. Интересите на Цако вклучуваат: пишување поезија (тој има објавено две збирки поезија), танц ( во Dancers United MK), фотографирање и карате (тој има кафен појас). Добитник е на многу признанија, сертификати и награди за својата работа.